Människorna som levde i Skandinavien under tiden mellan år 800-1100 ekr kallades för vikingar. Betydelsen av ordet viking kan betyda, inte säkert, men att det var någon som levde från viken som då symboliserar vattnet för det var ju precis det vikingen gjorde. Ute i Europa gjorde sig vikingarna kända för att plundra och då fick betydelsen viking en annan innebörd, nämligen pirat. Men vikingafolket gjorde mer än att vara pirater de har visat sig att de var duktiga handelsmän och sagoberättare också. Språket som talades vi den här tiden kallades för fornnordiska.

I vikingasamhället så levde folket till en början i släktsamhällen och släktbanden var väldigt viktiga även när det började bildas olika mindre städer. Större områden av flera olika släktsamhällen kunde bilda ett slags landskap och där hölls ordningen av folkets ting eller stormän i runt om i samhällena, syftet med detta var att skapa ordning och skipning av rättvisa för eventuella brott och överträdelser.

Vikingarnas tro var att de dyrkade asagudarna och deras världsbild bestod av ett de trodde att själva kosmos hölls ihop av ett gigantiskt träd som de kallade för Asken Yggdrasil, i detta träds grenar fanns olika världar: Asagård som var asagudarnas värld, Midgård som var människornas värld, också fanns självaste dödsriket som kallades för Hel också oknyttens värld Utgård där bland annat dvärgar bodde.
De stora Asagudarna:

Oden- Den rasande!

Asagudarnas stora ledare som var gift med gudinnan Frigg som han fick ett barn med. Oden hade bara ett öga som han dessutom kunde plocka ut och kasta ner i förtrollade vishetens brunn som då avslöjade världens hemligheter. Oden var också den som med sina bröder Vile och Ve skapade de första människorna enligt vikingarnas sägen. Oden bodde i Asagårdens allra pampigaste byggnad, Valhall. Odens korpar Hugin och Munin skickades ut till världen för att leta hemligheter som de sedan kunde viska i Odens öra.

Tor- Dundraren

Han var Odens äldste son och Kosmos beskyddare då han tillsammans med sin hammare Mjölner möter sina fiender såsom jättarna. Enligt sägen så är det Tors hammare som kastas över skyn när det blixtrar och när den efterkommande åskan kommer så är det hammaren mjölner som krossar en av jättarnas skallar. Tor är den allra starkaste av asagudarna och den med det häftigaste temperamentet. Han var gift med Siv och med henne fick han tre barn.
Balder- Den lysande

Balder var den ende sonen till Oden och hans hustru Frigg och därmed hela Asagårds arvtagare. Han är den av asagudarna som är fredligast till sinnet. Tillsammans med hustrun Nanna fick han sonen Foreste som kallades rättvisans son. Balder var omtyckt och älskad av alla utom av Odens fosterbror Loke som hatade honom och ser till att Balder dödas. Efter ragnarök, då Loke ställer sig på jättarnas sida, så återuppstår den gode Balder och tar över kosmos efter sin far Oden. Loke hade flera barn med jättar bland annat var han far till Midgårdsormen och även till odens häst Sleipner, detta hände när Loke var omvandlad till en märr och blev betäckt av en jättes hingst.